05.01.17

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκπομπή "Αταίριαστοι" των Γιάννη Ντσούνου και Χρήστου Κούτρα, στον ΣΚΑΙ: "Αυτό που ξεκινήσαμε, θα το τελειώσουμε" (05/01/2017)

 

Γιάννης Ντσούνος: Καταρχάς να ξεκινήσουμε από αυτά που συνέβησαν εχθές και προχθές, δηλαδή τις τελευταίες 48 ώρες, ασχολούμαστε περισσότερο με τα εσωτερικά της Πλεύσης Ελευθερίας, και αυτό γιατί είχαμε αποχωρήσεις μελών της νεολαίας, και μάλιστα με πάρα πολύ βαριές καταγγελίες. Δηλαδή, κάποια μέλη από τη νεολαία, αν το έχω καταλάβει καλά –εσείς, βέβαια, το ξεκινήσατε και θα το πούμε αμέσως–κατήγγειλαν ότι αποχωρούν από έναν κομματικό σχηματισμό, ο οποίος έχει κομμουνιστικές πρακτικές, έχει ανελευθερία, έχει απειλητικά mails. Όλα αυτά συμβαίνουν στην Πλεύση Ελευθερίας; Δεν πλέετε πια όλοι μαζί, από ό,τι φαίνεται.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να σας πω καθαρά ότι, εδώ και αρκετούς μήνες, η Πλεύση Ελευθερίας δέχεται μια επίθεση. Επίθεση και υπόγεια και δημόσια. Σε αυτή την επίθεση, δυστυχώς, βρέθηκαν άνθρωποι που ενέδωσαν και αποδέχτηκαν να τη διεκπεραιώσουν, και από μέσα. Από την άλλη, ευτυχώς, βρέθηκαν άνθρωποι με αντιστάσεις, που και αρνήθηκαν να εξαγοραστούν και βγήκαν μπροστά και μίλησαν και είπαν τα πράγματα με το όνομά τους – και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτούς. Είμαι εδώ για να πω ότι είμαι πολύ περήφανη για τους ανθρώπους με τους οποίους δίνω τη μάχη μαζί, μιλάνε επώνυμα, έχουν ονοματεπώνυμο, καταγγέλλουν, κατονομάζουν και δεν είναι διατεθειμένοι, ούτε εκείνοι ούτε εγώ, να δεχθούν καμμία έκπτωση, καμμία επιρροή, καμμία εξαγορά, καμμία υπονόμευση στον αγώνα μας.

Γιάννης Ντσούνος: Όπως,  άλλωστε, κάνατε κι εσείς. Θα δούμε ονόματα και διευθύνσεις, αυτό που πάντα λέγατε εσείς; Δηλαδή, οι άνθρωποι οι οποίοι πολεμούν, αυτόν τον πόλεμο που τώρα αναφέρατε στην Πλεύση Ελευθερίας…

Χρήστος Κούτρας: Κατ’ αρχάς ποιος προσπαθεί να τους εξαγοράσει;

Γιάννης Ντσούνος: Μιλάμε για χρηματισμό;

Χρήστος Κούτρας: Άλλο κόμμα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα μιλήσουμε με ονόματα. Εγώ, ξέρετε, εξάλλου, ότι με ονόματα μιλάω, γι’ αυτό είμαι και τόσο απεχθής και μισητή από πολλούς, γιατί, ακριβώς, κατονομάζω. Δεν δέχομαι τη λογική ούτε των υπαινιγμών ούτε των υπονοούμενων. Υπάρχει ένα καθήκον όλων μας, να λέμε την αλήθεια, και υπάρχει κι ένα καθήκον όλων μας, όταν εντοπίζουμε διάβρωση, όταν εντοπίζουμε εξαγορά, όταν εντοπίζουμε λαμογιά, να μην τη συγκαλύπτουμε, να μην τη θάβουμε, ούτε καν όταν αυτή αφορά πρόσωπα τα οποία γνωρίζουμε.  Να πάμε στα συγκεκριμένα.

Γιάννης Ντσούνος: Ωστόσο, πρέπει να αποδεικνύεται, έτσι, κι αυτό…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να πάμε στα συγκεκριμένα: Η πραγματική καταγγελία έγινε από εμάς. Έγινε από τον Διαμαντή Καραναστάση στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Είναι μια επώνυμη, ονομαστική καταγγελία, η οποία μιλά για τρία πρόσωπα, που υποτίθεται ότι είναι υπεράνω υποψίας. Εμφανίζονται ως δήθεν επαναστάτες, δήθεν αριστεροί, δήθεν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι. Είναι ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, ο εκδότης του UNFOLLOW, που έγινε εκδότης του ενθέτου των Παραπολιτικών, του Report, και δύο πρόσωπα, πολιτικά, αλλά αναμεμειγμένα και στην εκδοτική δράση του UNFOLLOW και του REPORT, η Δέσποινα Κουτσούμπα, που είναι περιφερειακή σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, και ο σύζυγός της, ο Παναγιώτης Σωτήρης, ο οποίος είναι από τη διάσπαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έχει πάει στη ΛΑΕ. Τα πρόσωπα αυτά, αποδεδειγμένα, με ντοκουμέντα, αναμείχθηκαν σε μια επιχείρηση υπονόμευσης της Πλεύσης Ελευθερίας. Στην αρχή, προσπάθησαν να διεισδύσουν στην Πλεύση Ελευθερίας, ο Χαραλαμπόπουλος μάλιστα υπέγραψε και την…

Γιάννης Ντσούνος: Διείσδυσαν;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο Χαραλαμπόπουλος ήταν εξαρχής στην διαδικασία ίδρυσης της Πλεύσης, υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη και εμφανίστηκε ακόμα και στην εναρκτήρια εκδήλωση, είχε αναλάβει την επικοινωνία. Οι τρεις αυτοί άνθρωποι, αποδεδειγμένα, αναμείχθηκαν σε μια επιχείρηση επιρροής και εξαγοράς προσώπων, προσώπων που ήταν στο στενό περιβάλλον το δικό μου, προσώπων που στήριζαν εμένα ως πολιτικό που δίνει μια μάχη…

Γιάννης  Ντσούνος: …και ως επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, βέβαια…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως, ναι, ξέρετε εγώ δεν είμαι της λογικής ότι σήμερα είμαι τέως Πρόεδρος της Βουλής, αύριο είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας, μεθαύριο Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ή παραμεθαύριο δικηγόρος. Όλες μου οι ιδιότητες είναι γνωστές, είναι διαφανείς και τις υπερασπίζομαι. Και πρώτα από όλα υπερασπίζομαι την ιδιότητά μου ως πολίτη. Ως πολίτης είμαι στην πολιτική, όχι ως αναγνώστης πολιτικών συγγραμμάτων.

Χρήστος Κούτρας: Αυτοί οι τρεις, τους οποίους καταγγέλλετε προσπάθησαν να εξαγοράσουν στελέχη σας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εξαγόρασαν και επηρέασαν… Προσέγγισαν και εξαγόρασαν…

Χρήστος Κούτρας: Χρηματικά, εννοείτε;

Χρήστος Κούτρας: Θα σας πω. Προσέγγισαν και εξαγόρασαν πολύ στενούς μου συνεργάτες, τρεις, και επιχείρησαν να εξαγοράσουν, προτείνοντας… μαθήματα ορθοφωνίας, ένα τέταρτο πρόσωπο, τον Αντώνη τον Σιγάλα, που είμαι πολύ περήφανη και τον ευχαριστώ, γιατί απέκρουσε αυτή την πρόταση εξαγοράς, κι έτσι έχουμε και την απόδειξη, την πάρα πολύ απτή, ότι εδώ, αυτό το οποίο διεξήχθη, η επιχείρηση διάβρωσης που διεξήχθη, είχε και πολύ συγκεκριμένους αποδέκτες.

Χρήστος Κούτρας: Για να πάνε πού, κ. Κωνσταντοπούλου; Να μην είναι στο Κόμμα σας και να πάνε σε κάποιο άλλο Κόμμα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας πω συγκεκριμένα, γιατί πρέπει να μιλάμε πολύ ανοιχτά. Εγώ λυπάμαι που δεν υπάρχουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, θα προτιμούσα να βρίσκομαι σε ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης και να τα λέω αυτά.

Χρήστος Κούτρας: Τι εννοείτε;

Γιάννης Ντσούνος: Δεν είμαστε εμείς ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν υπάρχει, δυστυχώς, ανεξαρτησία, αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει κι ένα καθήκον…

Χρήστος Κούτρας: Έχετε την ERTOpen, κ. Κωνσταντοπούλου, τόσα σάιτ που μιλάτε, δεν έχετε παράπονο εσείς από τη φιλοξενία των ΜΜΕ. Εμείς, προσωπικά, η εκπομπή, σας καλούμε ένα χρόνο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν έχω, αν θέλετε, καμμία αδημονία να βγαίνω στα μέσα, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει ένα καθήκον ενημέρωσης…

Χρήστος Κούτρας: Και τα ανεξάρτητα μέσα, αν δεν ήταν ανεξάρτητο το μέσο, δεν θα σας επέτρεπε να έχετε τον λόγο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μην θίγεστε τόσο πολύ, εντάξει…

Χρήστος Κούτρας: Μα, μιλάτε για τη δουλειά μου, αν σας πω εγώ ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι δικηγόροι…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, εγώ δέχομαι κριτική για πάρα πολλά κακώς κείμενα στη δουλειά μου και για πάρα πολλούς δικηγόρους, που δεν θα τους υπερασπιστώ όλους, υπερασπίζομαι το επάγγελμά μου και τους συναδέλφους μου που δίνουν τη μάχη, από κει και πέρα, από  την άλλη, αναγνωρίζω το τι συμβαίνει.

Χρήστος Κούτρας: Ούτε εγώ υπερασπίζομαι όλους τους συναδέλφους μου, οφείλω να υπερασπιστώ, όμως, τη δουλειά που κάνουμε εδώ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τι συμβαίνει στον χώρο των μίντια είναι γνωστό, εγώ προσωπικά το έχω καταγγείλει, και φαντάζομαι ότι δεν περιμένετε να μου αλλάξετε άποψη τώρα, εδώ, σε αυτή την εκπομπή ή να μου αλλάξετε τοποθέτηση.

Χρήστος Κούτρας: Δεν έχουμε καμμία τέτοια διάθεση, να σας αλλάξουμε άποψη…

Γιάννης Ντσούνος: Εμείς σας δίνουμε το βήμα και εσείς έρχεστε και μιλάτε και καλά κάνετε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κι ευχαριστώ για τη φιλοξενία, από την άλλη πλευρά η ενημέρωση είναι ένα δημόσιο αγαθό, δεν είναι κάτι προς διάθεση ούτε προς διακίνηση, κι εκεί ακριβώς έγκειται και η καταγγελία μας. Εδώ αυτό το οποίο εντοπίστηκε είναι ότι επιχειρήθηκε στην Πλεύση Ελευθερίας μια διάβρωση, επιχειρήθηκε, δηλαδή, να επηρεαστεί η Πλεύση Ελευθερίας.

Γιάννης Ντσούνος: Θα πάει στη Δικαιοσύνη το θέμα από εσάς;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θέλω να μου δώσετε δύο λεπτά για να το διανθίσουμε, να το εξηγήσουμε όσο θέλετε, αλλά να σας πω το εξής: επιχειρήθηκε η Πλεύση Ελευθερίας να καταστεί με έναν τρόπο ελεγχόμενη, με έναν τρόπο επηρεαζόμενη. Όταν αυτό δεν έγινε δεκτό, όταν έκλεισε η πόρτα, όταν εγώ είπα δηλαδή ότι το γεγονός ότι τα πρόσωπα που εκδίδουν ένα υποτίθεται ανεξάρτητο περιοδικό, το UNFOLLOW, πηγαίνουν και αναλαμβάνουν να εκδίδουν ένα περιοδικό στα Παραπολιτικά – και ήδη πια έχουν και εκπομπή στα Παραπολιτικά κ.ο.κ – αυτό δεν καταπίνεται. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει επιτευχθεί μια επιρροή, έχει επιτευχθεί μια διαπλοκή και αυτή η διαπλοκή δεν μπορεί να έχει καμμία πρόσβαση στη δική μας τη μάχη και στη δική μας την προσπάθεια. Αυτό, λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, έπρεπε να τιμωρηθεί. Όχι μόνο το γεγονός ότι δεν αποδέχθηκα να επηρεαστώ, αλλά και το γεγονός ότι δεν αποδέχθηκα να σιωπήσω. Δεν αποδέχθηκα να πω «είναι φίλοι μας, τους ξέρουμε, άρα ας μην το πούμε, παιδιά». Και αυτό θα κάνω συνολικά, για τον χώρο μας, για τον χώρο δηλαδή, των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη κατά των μνημονίων, και για τον χώρο της Αριστεράς. Γιατί ακούμε πάρα πολλά περί της συνένωσης των αριστερών δυνάμεων ή των αντιμνημονιακών δυνάμεων…

Εγώ, θα το πω πολύ καθαρά, δίνω τη μάχη για να καθαρίσει ο χώρος, και της μάχης κατά του Μνημονίου και της Αριστεράς, από λαμόγια, από ανθρώπους οι οποίοι άλλο ρόλο εμφανίζονται ότι παίζουν και άλλο ρόλο παίζουν, διακινούν επιρροή, διακινούν ακόμη και την πολιτική τους ταυτότητα ως στοιχείο επιρροής, και, τελικά, την κρίσιμη στιγμή, τι δημιουργούν; Μια αδυναμία των ανθρώπων, που θέλουν να δώσουν τη μάχη και των δυνάμεων που θέλουν να δώσουν τη μάχη, να τη δώσουν ξεκάθαρα και με όλες τις δυνάμεις. Θα σας πω, βιωματικά, έζησα τι σημαίνει γύρω σου οι άνθρωποι να μετατρέπονται ο ένας μετά τον άλλον σε κάτι άλλο από αυτό που νόμιζες. Είδα τον έναν μετά τον άλλον τους ανθρώπους που πίστευα ότι δεν θα λύγιζαν ποτέ να ψηφίζουν Μνημόνια και να εξωραΐζουν τα Μνημόνια. Δεν θα επιτρέψω ποτέ ξανά αυτό να συμβεί.

Χρήστος Κούτρας: Επειδή τα λέτε καθαρά, θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως, τα πάντα θα ξεκαθαρίσουμε.

Χρήστος Κούτρας: Η προσπάθεια που έγινε στην Πλεύση Ελευθερίας, εισχώρησης να το πούμε, είναι από επιχειρηματικά συμφέροντα; Είναι από κομματικά συμφέροντα;

Γιάννης Ντσούνος: Πολιτικά;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι και από πολιτικά και από μιντιακά συμφέροντα. Όταν σας μιλάω για το UNFOLLOW, για τον εκδότη του…

Χρήστος Κούτρας: Εννοείτε ότι προσπάθησε ο όμιλος Παραπολιτικά να μπει στην Πλεύση Ελευθερίας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: …για τα πρόσωπα που είναι κεντρικά και σας μιλάω και για δύο πολιτικά πρόσωπα, ζεύγος, την κυρία Κουτσούμπα και τον κύριο Σωτήρη –δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα– αλλά έχουν και σημασία, πρέπει να ξέρουμε τι είναι ο καθένας.

Χρήστος Κούτρας: Η κυρία Κουτσούμπα είναι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Προσπάθησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μπει στην Πλεύση Ελευθερίας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, η κυρία Κουτσούμπα αποδεδειγμένα πρότεινε χρήματα στον στενό μου συνεργάτη, τον Αντώνη Σιγάλα, προκειμένου να κάνει δήθεν μαθήματα ορθοφωνίας στον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο. Αυτό σε μια εξέλιξη εξαγοράς, σε μια εξέλιξη διαδικασίας διάβρωσης.

Χρήστος Κούτρας: Με σκοπό οι  άνθρωποι αυτοί να επηρεάζουν εσάς, να είναι δίπλα σας, ή να φύγουν από το κόμμα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με σκοπό οι άνθρωποι αυτοί, άλλοι να αποχωρούν κάθε φορά σε κρίσιμη στιγμή και άλλοι να επηρεάζουν. Εγώ, σας λέω ξεκάθαρα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάω μέχρι τέλους και θα πάω μέχρι τέλους και θα τα πούμε όλα, και σήμερα και τις επόμενες μέρες, και αν δεν καθαρίσει αυτό το τοπίο και αν δεν τελειώσουμε με αυτά τα πρόσωπα και με αυτά τα συμφέροντα, εγώ δεν θα σταματήσω. Από την άλλη πλευρά, δεν θα επιτρέψω να μας κρατήσουν και πίσω. Δεν θα επιτρέψω δηλαδή να τραβάνε το χαλί σε μία μάχη που πρέπει να δοθεί.

Χρήστος Κούτρας: Θα πάμε μπροστά τώρα, να το ξεκαθαρίσουμε… Τα Παραπολιτικά, δεν καταλαβαίνω πώς εμπλέκονται, εκεί το χάνω. Δηλαδή, ο κ. Χαραλαμπόπουλος το περιοδικό του ήταν ανεξάρτητο, ήταν στα περίπτερα και το αγόραζε όποιος ήθελε από το περίπτερο, αν δεν κάνω σοβαρό λάθος.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το UNFOLLOW.

Χρήστος Κούτρας: Εκδίδεται πια με τα Παραπολιτικά;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι. Τα ίδια πρόσωπα τα οποία εκδίδουν το UNFOLLOW, ένα περιοδικό που εγώ υπερασπίστηκα, και τον κ. Χαραλαμπόπουλο εγώ τον υπερασπίστηκα κατά του κ. Μελισσανίδη που του είχε κάνει αγωγή. Τα πρόσωπα τα οποία εκδίδουν το UNFOLLOW αποδέχθηκαν να εκδίδουν ένα μηνιαίο περιοδικό, ένθετο στα Παραπολιτικά. Αυτό σημαίνει ότι χάνεις την ανεξαρτησία, την οποία επαγγελλόσουν, δεν μπορεί να είσαι ο αχειραγώγητος εκδότης και δημοσιογράφος, όταν είσαι πια στην εργοδοσία ενός τέτοιου ομίλου, και, βεβαίως, όταν επιτίθεσαι σε ένα πολιτικό κόμμα, σε μια πολιτική προσπάθεια, διότι δεν αποδέχεται την επιρροή σου, και επιτίθεσαι με λάσπη, με ασύλληπτες καταγγελίες, ακόμα και με απειλές δημοσιοποίησης στοιχείων προσωπικής ζωής, ακόμα και με φανταστικές ιστορίες περί προσχώρησης προσώπων κ.ο.κ. Όταν το κάνεις αυτό, δεν το κάνεις δωρεάν, το κάνεις εργολαβικά και το κάνεις επί σκοπώ. To γεγονός ότι σε αυτή τη διαδικασία, δυστυχώς ενέπλεξαν, ως πυρομαχικά και κάποια νέα παιδιά, όχι τώρα, δεν υπήρξε τώρα κάποια αποχώρηση… Τα παιδιά αυτά, οι νέοι αυτοί άνθρωποι, δυστυχώς εμφανίστηκαν ευάλωτοι εδώ και δύο μήνες και αποκλείστηκαν. Αποκλείστηκαν από εμάς.  Έχουν εντεύθεν ζητήσει εδώ και δύο μήνες με παρακλητικό τρόπο και με μηνύματα να επανέλθουν και, βεβαίως, καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να επιτρέψω, πρόσωπα που εμφανίζονται ευάλωτα σε μια τέτοια διαδικασία και που τελικά χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινα πυρομαχικά, ως ανθρώπινες ασπίδες, να θέσουν σε κίνδυνο αυτή μας την προσπάθεια.

Γιάννης Ντσούνος: Μάλιστα. Μιλήσατε πριν από λίγο για λαμόγια, μιλήσατε ότι θέλετε να καθαρίσετε την Αριστερά από τέτοιου είδους ανθρώπους και το έχετε ζήσει και προσωπικά, άνθρωποι άλλα να λένε τη μία και μετά να εμφανίζονται διαφορετικά. Υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι οι πρώην σύντροφοί σας στον ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι συμπεριφορές;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, υπάρχουν παντού. Και το ζητούμενο είναι… εγώ το έδειξα όταν ήμουν Πρόεδρος της Βουλής. Ξέρετε ότι είχα μία πολύ στενή, φιλική σχέση, ήμουν δικηγόρος του κυρίου Τσίπρα, είχαμε οικογενειακή σχέση. Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν βλέπεις τον άλλον πια να το έχει γυρίσει, να υφίσταται επιρροή ή να προδίδει, ότι από κάποια ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης, θα προδώσεις από τη μία πλευρά τις αρχές σου και από την άλλη πλευρά τους ανθρώπους που σε εμπιστεύτηκαν. Εδώ αυτό είναι το ζητούμενο, να δώσουμε τη μάχη με ανθρώπους οι οποίοι είναι ανεπηρέαστοι ό,τι και να γίνει και απέναντι σε οποιονδήποτε.

Χρήστος Κούτρας: Με τον κύριο Τσίπρα δεν έχετε καμμία επαφή;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καμμία.

Χρήστος Κούτρας: Από το καλοκαίρι του δημοψηφίσματος και μετά;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απολύτως καμμία. Εγώ δεν είμαι, κύριε Κούτρα, από τους ανθρώπους που μπροστά βρίζονται και πίσω χτυπιούνται στην πλάτη. Το ξέρουν όλοι.

Χρήστος Κούτρας: Ούτε και με τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με κανέναν. Το ξέρουν όλοι πάρα πολύ καλά αυτό, δεν τους επιτρέπω ούτε να τολμήσουν να μου μιλήσουν και δεν τολμάνε να μου μιλήσουν.

Χρήστος Κούτρας: Δεν έχω αμφιβολία, πιστέψτε με. Το άλλο που ήθελα να σας ρωτήσω είναι η Πλεύση Ελευθερίας, γράφτηκαν πολλά πράγματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, προχωρά μόνη της ή θα δούμε, αφού το ξεκαθαρίσετε, όπως είπατε, ένα σχήμα ευρύτερο των Αριστερών δυνάμεων του Αντιμνημονίου;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θέλω να σας πω ξεκάθαρα ότι η Πλεύση Ελευθερίας, το έχω πει αρκετές φορές, εγώ δεν θα κρύψω τη δική μου ταυτότητα, είναι γνωστό ότι είμαι ένας άνθρωπος Αριστερός, από την άλλη πλευρά η Πλεύση Ελευθερίας δεν είναι ένα εγχείρημα που απευθύνεται στη Αριστερά αποκλειστικά ή στενά. Είναι ένα εγχείρημα που απευθύνεται στην κοινωνία. Η Αριστερά υπάρχει και μπορεί να υπάρξει μόνο με μία κοινωνία ζωντανή και διεκδικητική και αυτό είναι το άλλο μας στοίχημα. Γι’ αυτό λοιπόν που με ρωτάτε, η απάντησή μου είναι συνδεδεμένη με αυτό που σας είπα ακριβώς προηγουμένως, ότι δηλαδή οποιαδήποτε σύμπραξη, οποιαδήποτε συμμαχία προϋποθέτει πάρα πολύ καθαρές δυνάμεις και καθαρούς ανθρώπους. Αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο από τέτοια πρόσωπα και από άλλα, εμείς ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει, ό,τι υπάρχει, όχι απλώς θα το καταγγείλουμε, θα επιμείνουμε μέχρι τέλους. Γιατί;  Γιατί γνωρίζουμε βιωματικά ότι αν έχεις εσωτερική διάβρωση, αν έχεις μέσα παράγοντες οι οποίοι την κρίσιμη στιγμή θα αποτρέψουν να γίνει και η σύγκρουση που πρέπει να γίνει και η μάχη που πρέπει να δοθεί, δεν μπορείς να πας πουθενά. Αυτό το ξέρω πάρα πολύ καλά.

Γιάννης Ντσούνος: Με τον κύριο Λαφαζάνη είστε κοντά;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τι εννοείτε;

Γιάννης Ντσούνος: Εννοώ σε μία συνεργασία.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω ότι σας έδωσα μία απάντηση που…

Γιάννης Ντσούνος: Το κάνουμε λίγο πιο συγκεκριμένο τώρα, γι’ αυτό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη έχω μία άριστη σχέση, μία πολιτική εκτίμηση, αλλά αυτή τη στιγμή από τη μία πλευρά προσωπικά είμαι στη διαδικασία της συγκρότησης της Πλεύσης Ελευθερίας, η Πλεύση Ελευθερίας είναι μία προσπάθεια που συγκροτείται απ’ την αρχή, απ’ το μηδέν και από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι των κομματικών διαδρόμων και των κομματικών αιθουσών. Είναι άνθρωποι της κοινωνίας, της μάχης. Είναι άνθρωποι που μπαίνουν στην προσπάθεια από ένα αίσθημα καθήκοντος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η προσπάθεια που γίνεται στη ΛΑΕ. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσει η προσπάθεια αυτή. Εύχομαι να καθαρίσει από τέτοια στοιχεία, όπως ο κύριος Σωτήρης στον οποίο αναφέρθηκα, εύχομαι την καταγγελία μας αυτή να την αξιοποιήσουν, γιατί θεωρώ πραγματικά, ότι προσφέρουμε υπηρεσία στην Αριστερά όταν μιλάμε και όχι όταν σιωπούμε. Όταν λέμε ποιος κάνει τι, ποιος διακινεί χρήμα, ποιος διακινεί επιρροή, πώς ένα πολιτικό στέλεχος προσλαμβάνει για λογαριασμό ενός μιντιακού ομίλου, την ίδια ώρα που κάνει το ανεξάρτητο, πώς ένα άλλο πολιτικό στέλεχος κάνει δήθεν πολιτικές επιθέσεις σε καλλιτέχνες, σε πολιτικούς και ούτω καθεξής για να επιτύχει επιρροή.

Χρήστος Κούτρας: Τα είπατε καθαρά. Τα είπατε και είναι και δημόσια. Τα έχετε πει αυτά. Το άλλο που θέλω να σας ρωτήσω, επειδή είπατε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γι’ αυτό, κύριε Κούτρα, συγγνώμη που σας διακόπτω, επειδή είναι δημόσια και επειδή εγώ αναλαμβάνω και την ευθύνη και το κόστος, πάντα μιλάω δημόσια και πάντα μιλάω επώνυμα και αυτό έπρεπε να το ξέρουν εκείνοι που νόμισαν ότι θα με εκβιάσουν ή θα με αποτρέψουν από το να μιλήσω.

Χρήστος Κούτρας: Το είπατε καθαρά, θα σας βρουν μπροστά τους μέχρι τέλους.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι απλώς θα μας βρουν μπροστά τους, θα πάμε μέχρι τέλους, αλλά κυρίως τώρα που όλοι ξέρουν, ο καθένας έχει την ευθύνη του για το τι κάνει. Εγώ έχω ενημερώσει και μιλάω και δημόσια, από εκεί και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Χρήστος Κούτρας: Έχω μία απορία από τότε που τα σπάσατε με τον κύριο Τσίπρα. Πολιτική απορία.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν τα σπάσαμε με τον κύριο Τσίπρα.

Γιάννης Ντσούνος: Τότε που αποχωρήσατε.

Χρήστος Κούτρας: Τότε που αποχωρήσατε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν αποχώρησα. Εγώ έμεινα σταθερή στις θέσεις μου και τις υπερασπίστηκα μέχρι τέλους…

Χρήστος Κούτρας: Και ο κύριος Τσίπρας έφυγε από τις θέσεις του.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: …και ο κύριος Τσίπρας διέλυσε τη Βουλή για να σταματήσει να τον εμποδίζει με την Επιτροπή για το Χρέος, με την Επιτροπή για τη Siemens και ούτω καθ’ εξής.

Χρήστος Κούτρας: Και πήγε μετά σε εκλογές.

Γιάννης Ντσούνος: Τις οποίες κέρδισε κιόλας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν θα το έλεγα.

Χρήστος Κούτρας: Αναρωτιέμαι το εξής από τότε…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν είναι κέρδος 52% των πολιτών να μην ψηφίζει. Το να αποκαρδιώνεις την κοινωνία και να την οδηγείς σε παραίτηση δεν είναι κέρδος, είναι ατιμία. Τα λέω αυτά τόσο σκληρά γιατί πιστεύω ότι την ίδια ώρα, έχει τεράστια σημασία ο κόσμος να γνωρίζει ότι δεν είναι ούτε όλοι πουλημένοι, ούτε όλοι ενδοτικοί. Υπάρχουμε κι εμείς, οι οποίοι δεν πρόκειται να λυγίσουμε με τίποτα και με αυτό το παράδειγμα, με αυτό το υπόδειγμα θέλουμε να κινητοποιήσουμε και τους πάρα πολλούς άλλους ανθρώπους που θέλουν να δώσουν τη μάχη αλλά ακούν διαρκώς ότι η μάχη αυτή δεν μπορεί να δοθεί, είτε γιατί είναι μάταιη, είτε γιατί όλοι πουλιούνται.

Χρήστος Κούτρας: Μάλιστα, αλλά εδώ θέλω να σας ρωτήσω: εσείς με τον κύριο Τσίπρα είπατε ότι είχατε κοινά πολιτικά βήματα από την αρχή…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι από την αρχή. Δεν είχαμε κοινά πολιτικά βήματα. Εγώ ήμουν σε ανεξάρτητη παράταξη.

Χρήστος Κούτρας: Ήσασταν οικογενειακοί φίλοι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, δεν σας είπα αυτό.

Χρήστος Κούτρας: Αυτό είπατε, ότι ήσασταν οικογενειακοί φίλοι είπατε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας είπα ότι είχαμε οικογενειακές σχέσεις.

Χρήστος Κούτρας: Μάλιστα, ήσασταν δικηγόρος του.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως, σε υποθέσεις με τις οποίες συγκρούστηκε με μεγάλα συμφέροντα, όπως με τον Βγενόπουλο, όπως…

Γιάννης Ντσούνος: Αλληλοεμπιστευόσασταν, υπήρχε εμπιστοσύνη με τον κύριο Τσίπρα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Φυσικά.

Χρήστος Κούτρας: Ήσασταν δεμένοι, εννοώ ήταν μία ισχυρή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ προ τις εκλογές του ’15. Ήσασταν στην ηγετική ομάδα, ο κύριος Τσίπρας επικεφαλής…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι δεν ήμουν σε κάποια ηγετική ομάδα και αποδείχθηκε ότι δεν ήμουν σε καμμία ομάδα.

Χρήστος Κούτρας: Προβεβλημένο στέλεχος… ε, Πρόεδρο της Βουλής σας έκανε. Θέλω να ρωτήσω το εξής…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Κούτρα, το ότι δεν ήμουνα σε καμμία ομάδα, και ποτέ δεν επιδίωξα να έχω ομάδες, ήταν και αυτό που πλήρωσα, γιατί την κρίσιμη στιγμή βρέθηκα μόνη μου να δίνω τη μάχη και επειδή δεν ήμουν σε ομάδες, δεν είχα, αν θέλετε, τέτοιου είδους στήριξη.

Χρήστος Κούτρας: Να πω την απορία μου. Δεν σκεφτήκατε ποτέ ότι ο κύριος Τσίπρας, αφού περάσαμε το πρώτο εξάμηνο, που κατέληξε στη διαπραγμάτευση, στο δημοψήφισμα, στα capital controls, μήπως δεν υπήρχε άλλο περιθώριο; Μήπως το έφτασε και ο ίδιος στο τέρμα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, δεν το έφτασε. Το γνωρίζω ότι δεν το έφτασε στο τέρμα γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι του έδωσα εργαλεία για να χρησιμοποιήσει και δεν τα χρησιμοποίησε. Δεν χρησιμοποίησε ποτέ τις εργασίες της Επιτροπής για το Χρέος και τα πορίσματά της, δεν χρησιμοποίησε ποτέ το πόρισμα για τις Γερμανικές Οφειλές που του επέτρεπε ακόμα και ένσταση να προτείνει προς τη Γερμανία που εμφανιζόταν η πιο σκληρή στη διαπραγμάτευση, δεν χρησιμοποίησε ποτέ την…

Χρήστος Κούτρας: Σας πρόδωσε, κυρία Κωνσταντοπούλου;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εμένα προσωπικά;

Χρήστος Κούτρας: Προσωπικά για σας μιλάω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ολόκληρο τον λαό πρόδωσε. Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Μα τι, θα το εμφανίσουμε ως κάτι προσωπικό; Όχι, δεν είναι προσωπικό. Πρόδωσε ολόκληρο λαό.

Γιάννης Ντσούνος: Το ρωτάμε γιατί είπατε πριν εσείς ότι  «είμαστε και εμείς  οι οποίοι είμαστε καθαροί, ενώ οι άλλοι είναι άτιμοι, πουλημένοι, ενδοτικοί» είναι ο πρωθυπουργός έτσι;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Φυσικά δεν πρέπει να το πω; Βεβαίως, το έχω πεί ξεκάθαρα, πάρα πολλές φορές. Τι να κάνουμε;

Γιάννης Ντσούνος: Ενδοτικός και πουλημένος ο πρωθυπουργός μετά από τρεις…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν αποδείχτηκε, κ. Ντσούνο; Τώρα κάνουμε…

Γιάννης Ντσούνος: Εντάξει, αλλά, τέλος πάντων, ο καθένας  έχει τις απόψεις του σε αυτά τα θέματα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εσείς ποια άποψη έχετε δηλαδή; Ότι δεν μπορούσε το παιδί; Αν δεν μπορούσε, να πάει σπίτι του. Ξέρετε, διακινούνται διάφορα σενάρια. Εγώ θα σας πω και έχει σημασία και για αυτό που συζητάμε τώρα. Εάν βάλεις τον εαυτό σου σε μία θέση, που καθίστασαι ευάλωτος, οφείλεις να πας σπίτι σου. Αν βρεθείς σε μία θέση στην οποία δεν μπορείς να αντισταθείς ή δεν μπορείς να υπηρετήσεις αυτό που πρεσβεύεις για οποιονδήποτε λόγο, οφείλεις να παραιτηθείς και να πας σπίτι σου. Δεν σέρνεις ένα λαό στο γκρεμό, επειδή είτε δεν είχες τις ηθικές αντιστάσεις είτε σου φάνηκε γλυκιά η εξουσία.

Χρήστος  Κούτρας: Κυρία Κωνσταντοπούλου, θέλω να σας ρωτήσω τη νομική σας άποψη και όχι μόνο, και την πολιτική σας άποψη, για ένα θέμα που τρέχει στην ελληνική επικαιρότητα και είναι σοβαρό, αν και δεν του είχαν δώσει την πρέπουσα σοβαρότητα. Και αναφέρομαι στο φαινόμενο Σώρρας. Νομικά, όλο αυτό  το πράγμα πώς το βλέπετε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μου κάνει εντύπωση που μου κάνετε αυτήν την ερώτηση.

Χρήστος  Κούτρας: Γιατί  σας κάνει εντύπωση, αναζητώ τη νομική σας άποψη, έγκριτη δικηγόρος είστε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί μου φαίνεται ότι νομιμοποιούμε σοβαροποιώντας πράγματα τα οποία δεν είναι σοβαρά.

Χρήστος  Κούτρας: Ξέρετε έχει 80.000 εγγεγραμμένους ο κ. Σώρρας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν  το ξέρω αυτό που λέτε, εσείς το επικαλείστε και νομίζω ότι πραγματικά…

Χρήστος  Κούτρας: Δεν αξίζει σχολιασμού;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: …μάλλον υποβιβάζουμε  το επίπεδο της συζήτησης, είναι λιγάκι σαν τα δημοσιεύματα, τα οποία εμφανίστηκαν… Ξέρετε τέτοια δημοσιεύματα, όχι δημοσιεύματα, αναρτήσεις στο facebook, έγιναν από πλευράς του κ. Χαραλαμπόπουλου, περί Σώρρα και ούτω καθ’ εξής. 

Γιάννης Ντσούνος: Είναι όμως πράγματα, τα οποία απασχόλησαν την ελληνική Δικαιοσύνη, δικαστικούς λειτουργούς…

Χρήστος  Κούτρας: Όχι, Γιάννη, μισό λεπτό, επειδή δεν έχω υπ’ όψιν μου τι έχει δημοσιεύσει ο κ. Χαραλαμπόπουλος επ’ αυτού εγώ ρώτησα τη νομική σας άποψη καθαρά, όμορφα και ξάστερα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η άποψή μου είναι ότι καλό είναι να μη μπερδεύουμε τον κόσμο και καλό είναι όταν μιλάμε σοβαρά να μιλάμε σοβαρά.

Χρήστος  Κούτρας: Μάλιστα, το δέχομαι, εγώ πάντως δεν είχα υπ’ όψιν μου κανένα δημοσίευμα από αυτά που μου λέτε.

Γιάννης Ντσούνος: Πάμε στα της διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση αγωνιά να κλείσει τη διαπραγμάτευση, μόνο έτσι θα χρηματοδοτηθεί η χώρα, μόνο έτσι το αφήγημα του Πρωθυπουργού θα επιβεβαιωθεί, θα πάρουμε την ποσοτική χαλάρωση και το ελατήριο της ανάπτυξης, που λέει ο κ. Τσίπρας, θα έρθει. Εσείς εκτιμάτε ότι όλο αυτό πρέπει να το αφήσουμε και να επιστρέψουμε σε άλλες καταστάσεις, είτε αυτές λέγονται αλλαγή νομίσματος είτε λέγονται άλλες πηγές χρηματοδότησης είτε πάλι να τα σπάσουμε με τους εταίρους, όπως και τότε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να σας κάνω μια  ερώτηση;

Γιάννης Ντσούνος: Πολλές.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν έχετε βαρεθεί να κάνετε αυτήν την ερώτηση;

Γιάννης Ντσούνος: Η αλήθεια είναι όμως ότι αυτή είναι η επικαιρότητα.

Χρήστος Κούτρας: Εγώ ναι.

Γιάννης Ντσούνος: Ο Χρήστος  έχει βαρεθεί, εγώ πάλι, όχι. Γιατί έχουμε μια αγωνία για το τι και θα γίνει στη χώρα. 

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε.

Γιάννης Ντσούνος: Και τότε την περίοδο που αναφερόσασταν τότε, η χώρα δεν θα ‘χε χρηματοδότηση.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η αλήθεια είναι ότι με αυτό το…

Γιάννης Ντσούνος: Είναι κάτι που λησμονείτε να πείτε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, δεν λησμονώ τίποτα.

Γιάννης Ντσούνος: Δηλαδή, το παιδί δεν  μπορούσε που συζητούσαμε πριν, δεν ρωτήσαμε ποτέ κι από πού θα βρίσκαμε τα χρήματα. Και  κάποιες προσπάθειες που έγιναν τότε ήταν ανεπιτυχείς.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Για ποιο πράγμα;

Γιάννης Ντσούνος: Για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Του  χρέους εννοείτε, για τη χρηματοδότηση του χρέους, ενός χρέους το οποίο μπορούσε να  αποκηρυχθεί. Εγώ δεν έχω καμμία αγωνία να πληρώνουμε  ένα παράνομο χρέος. Αντίθετα, έχουμε την υποχρέωση αυτό  το χρέος να το αποκηρύξουμε.

Γιάννης Ντσούνος: Αγωνία για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις δεν είχατε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν ξέρω αν έχετε παιδιά…

Γιάννης Ντσούνος: Βεβαίως έχω, αλλά αγωνία για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις δεν είχατε τότε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Στα παιδιά σας, λοιπόν, και στα παιδιά των άλλων ανθρώπων και στα αγέννητα παιδιά κανείς δεν δικαιούται να κληροδοτήσει ένα χρέος, το οποίο δεν οφείλουν να πληρώσουν και να βάλει τη θηλιά στο λαιμό στους νέους και στις επόμενες γενιές. Από την άλλη πλευρά, σας ρώτησα  έτσι αστειευόμενη…

Γιάννης Ντσούνος: Καλά κάνατε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: …ενώ προφανώς δεν είναι καθόλου αστείο, ποιο;  Το γεγονός ότι με αυτό το φόβητρο και με αυτόν τον εκβιασμό,  της επόμενης δόσης, του επόμενου Eurogroup, της επόμενης αξιολόγησης, έχουμε φτάσει σχεδόν επτά χρόνια από το Μάιο του 2010, έχουμε φτάσει, δηλαδή, η χώρα να είναι υπόδουλη, να μην έχει  πια ούτε δημοκρατία ούτε ελευθερία και κάποιοι να προσπαθούν αυτό το καθεστώς να το συντηρήσουν και να κρατήσουν τους ανθρώπους σε μία αναστολή με το φόβητρο ότι δεν θα βρεθούν λεφτά. Η πραγματικότητα ποια είναι.

Γιάννης Ντσούνος: Συγγνώμη, δηλαδή, είμαστε σκλαβωμένοι τώρα αυτή τη στιγμή;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως.

Γιάννης Ντσούνος: Εγώ δεν αισθάνομαι έτσι, γι’ αυτό το λέω…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εντάξει, είναι δικαίωμά σας να μην αισθάνεστε έτσι. Εγώ, που ως Πρόεδρος  της Βουλής βίωσα το ότι αφαιρέθηκε εντελώς από το Κοινοβούλιο η κυριαρχία και η κοινοβουλευτική αρμοδιότητα και ήρθαν στη Βουλή νόμοι τους οποίους δεν είχαν γράψει Υπουργοί και ψηφίστηκαν από βουλευτές, οι οποίοι ούτε τους είχαν διαβάσει ούτε συμφωνούσαν, μόνο και μόνο για να δοθεί η δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2015, σας λέω ξεκάθαρα, ναι, αυτό είναι υποδούλωση και υπάγεται στα εγκλήματα κατά του πολιτεύματος. Το να εκβιάζεις ένα λαό και, κυρίως, να αφαιρείς τη συνταγματική αρμοδιότητα από τα όργανα της δημοκρατίας, επιβάλλοντας πράγματα, τα οποία δεν  έχουν  προκύψει μέσα από τη λαϊκή κυριαρχία, δεν τα ψήφισε ο λαός, αυτό είναι ο ορισμός της εσχάτης προδοσίας.

Χρήστος Κούτρας: Οπότε δεν υπάρχει και  δίλημμα για εσάς, υποθέτω, στο ευρώ ή δραχμή; Είστε με το ευρώ;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Από πού το υποθέσατε αυτό;

Χρήστος Κούτρας: Δεν ξέρω, ρωτάω. Υποθέτω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ λέω ξεκάθαρα, εγώ δεν είμαι με κανένα νόμισμα, διότι τα νομίσματα είναι μόνο μέσα. 

Χρήστος Κούτρας: Σε νομίσματα πληρωνόμαστε. Η  αμοιβή σας σε νόμισμα…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτή τη στιγμή…

Χρήστος Κούτρας: Και η αμοιβή μου και οι αμοιβές όλων.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εντάξει,  εγώ είμαι δικηγόρος, ο καθένας…

Χρήστος Κούτρας: Σε ευρώ δεν  αμείβεστε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι, και όταν υπήρχε η δραχμή σε δραχμή και  αν υπήρχε κάποιο άλλο νόμισμα, σε άλλο νόμισμα. Το νόμισμα είναι μέσο.

Χρήστος Κούτρας: Μάλιστα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και εάν το μέσο μετατρέπεται σε όπλο κατά του λαού,  όταν χρησιμοποιείται δηλαδή το νόμισμα ως εργαλείο εκβίασης, όπως γίνεται στην περίπτωσή μας, τότε όχι απλώς δεν μπορεί να το υπερασπίζεσαι, αλλά πρέπει να το αποκρούσεις. Αυτό δεν  σημαίνει ότι θα υπερασπισθώ εγώ πως ένα νόμισμα θα μας λύσει το πρόβλημα. Εδώ πρέπει να αποκατασταθεί συνολικά η κυριαρχία της χώρας. Όταν έχεις επιβολή, όταν έχεις, ουσιαστικά, οικονομική και  πολιτική κατοχή με τραπεζικά μέσα…

Γιάννης Ντσούνος: Η οποία μπορεί να αποκατασταθεί με τι τρόπο;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας, γι’ αυτό  λέγεται Πλεύση Ελευθερίας η προσπάθειά μας. Θέλω, λοιπόν, να πω ξεκάθαρα, για να είμαστε σαφείς. Όποιος υπερασπίζεται ότι πρέπει να διατηρηθεί ένα καθεστώς, στο οποίο εκβιάζονται οι πολίτες, και οι συνταξιούχοι και εσείς και τα όργανα του κράτους και το Κοινοβούλιο, με όπλο ένα νόμισμα και πρέπει αυτό το νόμισμα να διατηρηθεί, είναι κάποιος που τελικά υπερασπίζεται την ανελευθερία. Εγώ δεν θα γίνω υπερασπίστρια της ανελευθερίας και, νομίζω, το έχω ξαναπεί, το γεγονός ότι το επισημαίνω προσωπικά, έχοντας μια κατ’ εξοχήν  ευρωπαϊκή παιδεία, έχω ζήσει σε τρεις χώρες της  Ευρώπης, έχω σπουδάσει στη Γαλλία, εργαστεί στην Ολλανδία, δεν είμαι αντι-ευρωπαΐστρια από κάποια εμμονή: Δεν δέχομαι σε καμμία περίπτωση να εξωραΐζω μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι δεσποτεία, δεν είναι ένωση ανεξάρτητων κρατών.

Χρήστος Κούτρας: Σαφής. Σας παρακαλώ μια σύντομη απάντηση γιατί είμαστε μισή ώρα στον αέρα και θα μας κόψει το κοντρόλ δηλαδή…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, πολλοί έχουν επιχειρήσει…

Χρήστος Κούτρας: Όχι πρέπει να πάμε σε διαφημίσεις κυρία Κωνσταντοπούλου, είναι τεχνικά τα ζητήματα...

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όταν ήμουν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση έκλειναν  τα μικρόφωνα οι της Κυβέρνησης Σαμαρά.

Χρήστος Κούτρας: Δεν ξέρω τι κάνανε. Η κυρία Μακρή γιατί έφυγε από το κόμμα; Το ‘χουν ρωτήσει αρκετοί εδώ στο twitter.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, η κυρία Μακρή σχεδόν με την κατάθεση της διακήρυξης ουσιαστικά  διαχώρισε την πορεία της. Η εκτίμησή μου είναι  ότι αυτό έχει να κάνει με το τι προσδοκά  ο καθένας από μια τέτοια προσπάθεια και τι προσδοκά και  για τον εαυτό  του. Εγώ νομίζω ότι η ξεκάθαρη τοποθέτησή μου από την αρχή ότι εδώ ούτε χορηγοί υπάρχουν ούτε νταβατζήδες υπάρχουν ούτε λεφτά υπάρχουν ούτε έτοιμα πράγματα υπάρχουν, όλα τα κάνουμε με τα χεράκια μας, όλο το χτίζουμε το καράβι μας μόνοι μας και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Δεν μπορούμε να μοιράσουμε ούτε οφίκια ούτε χρήματα ούτε επιρροή ούτε οτιδήποτε άλλο. Μοιράζουμε ευθύνες και καθήκοντα, δουλειά και, βέβαια, αυτό το οποίο μοιραζόμαστε είναι την αισιοδοξία και την αποφασιστικότητα ότι τη μάχη και θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε.

Χρήστος Κούτρας: Μάλιστα. Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά. Περιμένουμε τις αντιδράσεις, βεβαίως.

Γιάννης Ντσούνος: Έτσι.

 

Χρήστος Κούτρας: Πάμε διαφημιστικό διάλειμμα.