Επίσκεψη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Πολεοδομία Αθηνών, την πρώην Δημοτική Αστυνομία και στα Δικαστήρια της Ευελπίδων

Επίσκεψη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Πολεοδομία Αθηνών, την πρώην Δημοτική Αστυνομία και στα Δικαστήρια της Ευελπίδων

Οι δρόμοι και τα κτίρια λένε πάντα την αλήθεια για την πόλη. Την Τρίτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου περιόδευσε στην Πολεοδομία Αθηνών και την πρώην Δημοτική Αστυνομία, επί της οδού Σωκράτους στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με τους συνυποψήφιούς της στην Α’ εκλογική περιφέρεια, Χρήστο Στάικο και Στέφανο Τυροβολά. Στην περιοδεία συμμετείχαν και τα μέλη των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Αθηναίων και στη Δημοτική Αστυνομία.

Ήταν μια συνηθισμένη μέρα για όλους τους πολίτες –κοινό και υπαλλήλους– που βρέθηκαν στις υπηρεσίες αυτές σε άλλη μια καθημερινή δοκιμασία. Η παρουσία των υποψηφίων της Αριστεράς έκανε πολλούς να μιλήσουν αυθόρμητα για το πώς βλέπουν τα πράγματα.

Είναι φανερό για όσους ζουν τον παλμό της κοινωνίας ότι ανάμεσα στους πολίτες υπάρχει ωριμότητα και οργή, αλλά ταυτόχρονα προσμονή και ελπίδα. Για όσους βρέθηκαν το πρωινό της Τρίτης στις δημόσιες υπηρεσίες της οδού Σωκράτους ήταν κοινός τόπος πως η κατάσταση δεν αντέχεται άλλο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύσκολο έργο μπροστά του. «Την ευκαιρία σας θα την έχετε, μη σας απορροφήσει το σύστημα», είπαν οι μηχανικοί της Πολεοδομίας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου για να πάρουν την απάντηση πως «αν δεν παλέψουμε όλοι μαζί θα είναι το πρόβλημα». Τόσο στην Πολεοδομία όσο και στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων η υποστελέχωση του προσωπικού αναφέρθηκε ως η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ομαλή λειτουργία τους. «Σας θέλουμε ενεργούς και κριτικούς απέναντί μας, όχι απενεργοποιημένους», επανέλαβε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προστατεύσει τους υπαλλήλους που κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Στη συνέχεια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθηνών και εκ νέου υποψήφια στην ίδια εκλογική περιφέρεια μετέβη στο χώρο των Δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων, όπου την υποδέχθηκαν οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι που πρόσκεινται στη συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου μπροστάρηδες στους αγώνες της Δικαιοσύνης, ο Δημήτρης Μπελαντής και ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στην Α΄ και Β΄ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας αντίστοιχα. Στην περιοδεία συμμετείχαν τα μέλη των οργανώσεων Δικηγόρων και Δικαστικών υπαλλήλων.


Οι αριστεροί υποψήφιοι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, συνομιλώντας με τους εργαζομένους για όσα πρέπει να γίνουν και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να πραγματοποιήσει. Και σε αυτό το χώρο η αίσθηση πως επίκειται μια σημαντική αλλαγή και ότι η ελπίδα έρχεται ήταν διάχυτη. Αν κάποιος ήταν παρατηρητικός, θα έβλεπε στο ισόγειο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έναν ηλικιωμένο κύριο με ευγενικά χαρακτηριστικά, αγωνιστή, να αναζητεί οδηγίες για τη συμπλήρωση μιας αίτησης. Αθόρυβα, ανάμεσα στις ουρές, θα έπιανε κουβέντα μαζί του. «Ποιος είναι ο εχθρός του καπιταλισμού; Ο κομμουνισμός. Μάθαμε πως είμαστε κομμουνιστές όταν μας έστειλαν στην έρημο το ’44». Ο 92χρονος Γιώργος ευχήθηκε καλό αγώνα και συγκινημένος έφυγε με υψωμένη τη γροθιά του. Δεν μας άφησε καλά-καλά να δούμε το πρόσωπό του, παρά μόνο ευχαρίστησε όσους ήταν εκεί.

Σε αυτό το προεκλογικό κλίμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι συνυποψήφιοί της και κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης Πρωτοδικών, όπου συζητήθηκε το θέμα της διεξαγωγής των εκλογών. Ο πρόεδρος, αν και παραδέχθηκε ότι «απλά πράγματα που χρειάζονται για να λειτουργήσει ένα δικαστήριο αξιοπρεπώς δεν είναι δεδομένα», διαβεβαίωσε για το μέγιστο των προσπαθειών που γίνονται. Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μη δοκιμάζονται τα όρια της δικαστικής λειτουργίας», τονίζοντας πως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σοβαρό το θέμα του αποκλεισμού από τις εκλογές των νέων που συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια και δεν θα ψηφίσουν. Η περιοδεία συνεχίστηκε με επίσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση - εκδήλωση στο κτίριο 13, με τη συμμετοχή πάμπολλων δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων και εκλεγμένων εκπροσώπων τους.